جستجو :
اَللّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَن صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلى آبائِهِ في هذِهِ السّاعَةِ وَ في كُلِّ ساعَةٍ وَلِيّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَليلاً وَ عَيْناً حَتّى تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فيها طَويلاً
امروز: ۱۴۰۳ شنبه ۲۲ ارديبهشت


 
  • پیام به هجدهمین دورۀ همایش «حکمت مطهّر»
  • میزان زکات فطره و کفّاره در سال ۱۴۰۳
  • پیام در پی شهادت سردار مجاهد، سرتیپ پاسدار محمدرضا زاهدی
  • پیام به نوزدهمین نمایشگاه قرآن و عترت اصفهان
  • پیام در پى ارتحال عالم جليل القدر مرحوم آيت‌الله امامى كاشانى«قدّس‌سرّه»
  • پیام در آستانۀ برگزاری ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان رهبری و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • شرکت در ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • پیام در پی ارتحال عالم‌جلیل‌القدر آیت‌اللّه آقای حاج سید محمّد موسوی بجنوردی «رضوان‌اللّه‌علیه»
  • پیام تسلیت در پی درگذشت آيت‌الله آقاى حاج شيخ عبدالقائم شوشترى«رضوان‌الله‌عليه»

  • -->

    اخلاق / پاسخ به پرسش‌های ازدواج و خانواده / متن کتاب
    موانع ازدواج

    سؤال 6. اينجانب گزارش‌گر ‌يکي از روزنامه‌هاي کثير‌الانتشار کشور هستم و گزارشي را جهت مشکلات و موانع ازدواج در جامعه تهيه‌کرده‌ام که در آن، بیشتر پسرها، تأمين مسکن و مخارج زندگي را مانع ازدواج اعلام کرده‌اند، ولي بانوان مشکل بی‌اعتمادی به آقايان را عنوان کرده‌اند. مي‌خواستم خواهش کنم اگر ممکن است، بفرمایيد: از نظر شما موانع ازدواج جوانان چیست؟

    در وضع فعلي موانعي بر سر راه ازدواج است که عمدۀ آن موانع که بسياري از موانع را در بر دارد، تجمّل‌گرايي است. اگر ساده‌زيستي در جامعه حکم‌فرما شود، ازدواج آسان خواهد شد و آنچه شما فرموده‌ايد و گزارش تهيه کرده‌ايد، راجع ‌به پسرها واقعيّت است؛ چون در وضع فعلي ازدواج‌ها بر تجمّل‌گرايي بنا شده است و همه بايد به‌فکر رفع آن باشيم؛ امّا در مورد دخترها، گرچه بی‌اعتمادی يکي از موانع است؛ ولي مانع عمده و فراگير نيست و مانع اصلي همان تجمّل‌گرايي و پرتوقّعي خانم‌هاست. يک خانم معمولاً راضي نيست با يک معلم یا يک طلبه که شغل آن‌ها از نظر دين اسلام بهترين شغل‌هاست، ازدواج کند. چرا؟ بسياري از دخترها وقتي مي‌بينند که پدر آن‌ها نمي‌تواند جهيزيه‌هاي تشریفاتی بدهد، از ازدواج امتناع مي‌کنند. بسياري از خانم‌ها چون مي‌بينند، خواستگار آن‌ها خانۀ مستقل و هزينه‌هاي تجمّلي براي زندگي و مخارج ازدواجِ‌ گِران ندارد، جواب منفي مي‌دهند.

    سؤال 7. پدرجان، شوهري متديّن مي‌خواهم؛‌ در يک کلام بگويم شوهري علي‌گونه مي‌خواهم. ‌آيا اين آرزوي زيادي است؟‌ آيا در زير اين آسمان خداوند، چنين مرداني نيستند؟

    خواست شما و توقّع شما در ازدواج، شما را خانه‌نشين مي‌کند. شما بايد در ازدواج سخت‌گیر نباشید و حرف ديگران را گوش بدهيد، شما بايد تابع پدر و مادر باشيد. من دعا مي‌کنم در ازدواج موفّق باشيد.

    سؤال 8. دختر آخر خانواده هستم، از نظر اقتصادي هم، خانواده‌ام در‌حدّ متوسط هستند. خواهر و برادرانم ازدواج کرده‌اند و من هنوز مجرّدم و همين قضيه بيشتر وقت‌ها مرا ناراحت مي‌کند و آرامش رواني‌ام را به‌هم مي‌زند. من بهترين راه را انتخاب کردم و متوسّل به اهل‌بيت عصمت و طهارت«سلام‌الله‌علیهم» شدم. مي‌گويم خدايا اگر فردي مذهبي و متديّن براي ازدواج من پيدا ‌شد و مرا به همسري قبول ‌کرد، قول مي‌دهم که اصلاً به او سخت نگيرم؛ زيرا برايم ثابت شده که پول، ثروت، طلا و مهريۀ‌ سنگين خوشبختي نمي‌آورد؛ امّا تا ‌به ‌حال گزینه‌ای براي ازدواج برايم پيدا نشده است و بعضي اوقات مي‌گويم، شايد عمرم کوتاه است و خدا مصلحت نمي‌داند که ازدواج کنم؛ وگرنه تا ‌به ‌حال جوابي گرفته بودم. آيا اين فکرم درست است يا نه؟

    شما يقين داشته باشيد، ازدواج مي‌کنيد آن ‌هم با یک شوهر خوب، بچّه‌دار می‌شوید و خوب زندگي مي‌کنيد، فقط بايد فکر نکنيد، غصّه نخوريد و نگراني از‌ اين‌ ‌جهت نداشته باشيد. صبر کنيد، مواظب باشيد شيطان شما را فريب ندهد و حلم شما را نبرد. به‌‌زودي مسئله حل مي‌شود؛ ولي مشروط بر اين است که ناشکري نکنيد و دعا و توسّل زياد داشته باشيد و مأيوس نشويد.

    سؤال 9. مدّت دو سال است که خواستگارهاي مختلف در خانه‌مان رفت‌وآمد داشته‌اند. با اينکه بيشتر آن‌ها بسيار خوب بوده‌اند، پدرم با آن‌ها مخالفت کرده‌اند و به هر‌کدام از آن‌ها ايرادي گرفته‌اند، من هم در مقابل ‌خواست پدرم چيزي نمي‌گفتم. الان حدود دو ماه است که خواستگاري دارم و پدرم مثل قبل، از اين خانواده ايراد گرفتند. در تحقيقات زيادي که دربارۀ‌ ايشان انجام گرفته است، او را از همه لحاظ تأييدکرده‌اند. آیا من می‌توانم بدون اذن پدر ازدواج کنم؟

    اگر مخالفت او در نظر خويشان بي‌جا باشد و افراد فهميده، اين ازدواج را صلاح بدانند، اذن پدر ساقط است؛ ولي ازدواج شما باید حتماً در محضر ثبت شود و محضر برای عقد شما اذن پدر یا اذن دادگاه را می‌خواهد و اجازه گرفتن از دادگاه نیز خيلي مشکل و مشکل‌آفرين است؛ زيرا احضار پدر به دادگاه، آبروريزي است و صلاح نيست و ازدواج، با اين‌گونه کارها موفّقیت‌آميز نيست؛ بنابراين بهترين راه اين است که افراد مؤثّر با پدر صحبت کنند و او را راضی نمایند. خود شما هم دعا کنید، من هم دعا مي‌کنم که راضي شود، ولی خيلي پافشاري نکنيد؛ زيرا اگر منجر ‌به عشق بین شما و آن پسر شود، دنيا و آخرت شما را تباه مي‌کند؛ علاوه بر اينکه ازدواج عشقي، سرانجام خوبی ندارد.

    سؤال 10. بنده در موضوع ازدواج با مشکلات زیادی گریبان‌گیر هستم و در حال حاضر، در یک «چه‌کنم» وحشتناک و عذاب‌آور به‌‌سر می‌برم؛ به‌‌شدّت به ازدواج نیاز دارم و چون از نداشتن همسر رنج می‌برم، فکرم مشغول است، تمام فکرم به‌سمت ازدواج و حواشی زجرآور آن می‌رود، امّا می‌ترسم با همسر آینده توافق و تفاهم نداشته باشم. بی‌صبرانه در انتظار راهنمایی شما هستم.

    سخت‌گيري در ازدواج نكنيد. اگر توافق اخلاقي پنجاه‌درصد باشد، كفايت مي‌كند و اگر هفتاد‌‌ درصد باشد، نمونه است؛ ولي لازم است توجّه داشته باشید که در ازدواج، توكل بر خداوند و كمك گرفتن از او، شما را موفّق می‌کند و باید حتماً تمرکز فکری روی این‌گونه چیزها نداشته باشید و فکر و ذهن خود را درگیر نکنید. اميدوارم هرچه زودتر ازدواج كنيد.

    سؤال 11. من اکنون بیست‌و‌هشت سال دارم. مگر من چقدر عمر می‌کنم که هر‌از‌چند‌گاهی یک نفر پیدا شود و به من و دلم لگدی بزند و برود؟ متأسّفانه افرادی‌که به‌ خواستگاری می‌آیند، صداقت ندارند. آیا من با شرایط پیش آمده، در صورت ازدواج، می‌توانم همسر آینده‌ام را خوشبخت کنم؟ آیا می‌توانم به خواستگارها اعتمادکنم؟ چرا من باید چنین وضعی داشته باشم؟ اگر برایم چاره‌ای سراغ دارید کوتاهی نفرمایید.

    شما نبايد چرا چرا كنيد؛ زيرا مهار شيطان است و شما را گمراه مي‌كند. شما بايد صبور باشید و اگر خواستگار آمد، سخت‌گیری نکنید و با امید به لطف خداوند، درصدد ازدواج باشيد و دعا و توسّل را ادامه بدهيد. اميدوارم، هرچه زودتر به مقصود برسید.

    سؤال 12. پدرم مرا ناديده مي‌گيرد، اجازۀ ادامۀ تحصيل به من را نداد و حتّي براي او اين موضوع بي‌اهميّت است. حالا دربارۀ‌ ازدواجم بی‌دليل مانع مي‌شود. او به‌حرف هيچ‌کس گوش نمي‌دهد. شما بگوييد جوانی که با همه چيز پدرش مي‌سازد، کار مي‌کند، در حالی‌که نفقه وظيفۀ پدر است، با چه اميدي زندگي کند؟ او آبروي مرا برده است، هر‌وقت خواستگاري مي‌آيد، با دعوا او را بيرون مي‌کند. خواهش مي‌کنم مرا راهنمايي کنيد و در حقّم دعا کنيد.

    نامۀ شما را خواندم، ناراحت شدم و برای شما دعا کردم و باز هم دعا مي‌کنم که هر‌چه‌ زودتر مشکل شما رفع شود.

    اوّلاً: ازدواج شما دير نشده است، ان‌شاءالله به‌مرور زمان راضي‌ مي‌شود و همسر خوبي براي شما پيدا مي‌شود.

    ثانياً: بايد مادر شما و ديگران، از خويشان و دوستان مرتب با مهرباني و زبان ‌خوش به او بگويند. عجله نکنيد و خود را ناراحت نکنيد که اين‌ها مشکل را رفع نمي‌کند؛ بلکه خود مشکل‌زا مي‌شود.

    ثالثاً: با پدر و مادر، گر‌چه تقصيرکار باشند، بايد کوتاه بیایید تا خداوند پاداش دنيا و آخرت را به‌شما عنايت فرمايد.

    رابعاً: دعا و توسّل به اهل‌بيت«سلام‌الله‌علیهم» را فراموش نکنيد که خيلي کارساز است و در زندگي هيچ‌وقت و در‌ هر ‌حال، مأيوس نشويد که يأس از رحمت خداوند علاوه ‌بر ‌اينکه گناهی بزرگ است، رحمت خداوند را قطع مي‌کند و عاقبت بدي دارد.

    سؤال 13. هر خواستگاري برایم می‌آید، وقتی به مرحلۀ‌ آزمایش می‌رسد، به‌‌طرز عجیبی به‌هم می‌خورد؛ در‌حالي‌که من چهرۀ‌ خوبی دارم، اخلاقم هم خوب است، همه از من راضی هستند و تحصیلات دانشگاهی دارم؛ ولی نمی‌دانم چرا در ازدواجم این‌طور مشکل به‌وجود می‌آید. دعا یا نمازی هست که مشکل مرا برطرف کند؟

    اجتناب از گناه و انس با قرآن کريم، همۀ مشکلات را حل مي‌کند. از دعا و توسّل نيز کمک بگيريد. نماز جعفر ‌طيّار خصوصاً صبح جمعه نيز کارگشاست و مهم‌تر اينکه در ازدواج، سخت‌گير نباشيد.

    سؤال 14. من و برادرم هر دو شرايط ازدواج را داريم و خدا را شکر از نظر مالی و درسي و اخلاقي تقريباً تأمين هستيم. هرچه به مادرم گفتم که ما آمادگي ازدواج را داريم، مادرم توجّه نکرد و همين‌طور پشت سر ‌انداخت و اکنون نیز زمانش را عقب مي‌اندازد، من هم ديگر حرفي در اين‌باره نزده‌ام. اگر در اين رابطه رهنمودی داريد، بيان بفرماييد.

    مادر، در فرض مذکور بايد مانع‌تراشي نکند و اقدام جدّي در اين کار داشته باشد. شما نیز بايد مواظب باشيد شيطان حلمتان را نبرد و بدانیدکه با صبر و استقامت و احترام به مادر، کارها حل مي‌شود. همچنين دعا و توسّل خيلي مؤثّر است. اميدوارم به‌ زودي کار شما اصلاح شود.

    سؤال 15. من خواستگاری می‌خواهم که با ايمان، با اخلاق، خوش‌رو و پيرو ولايت فقيه باشد و چون کسانی که می‌آیند این شرايط را ندارد، من حاضر به صحبت کردن با خواستگاران خود نیستم. مدّتی پیش خانواده‌ای برای خواستگاری آمدند که شرایط من را داشتند. از خدا خواستم که اين وصلت فراهم شود، ولي خبري از آن‌ها نشده است. مادرم مي‌گويد: بخت تو را بسته‌اند و جادو کرده‌اند و من اعتقادي به اين حرف‌ها ندارم. لطفاً مرا راهنمايي کنيد.

    آنچه نوشته‌ايد، توهّمي بيش نيست. دست از اين سوء‌ظن‌ها برداريد و سخت‌گیری و بهانه‌گیری را کنار بگذارید، با دعا و توسّل و حسن ‌ظن به خداي متعال، ان‌شاءالله هرچه زودتر شوهر خوبي براي شما پيدا خواهد شد.

    چاپ
    احکام
    اخلاق
    اعتقادات
    اسرار حج
    مناسک حج
    صوت
    فيلم
    عکس

    هر گونه استفاده از مطالب این سایت با ذکر منبع بلامانع می باشد.
    دفتر مرجع عاليقدر حضرت آية الله العظمى مظاهری «مدّظلّه‌العالی»
    آدرس دفتر اصفهان: خيابان عبد الرزاق – کوی شهيد بنی لوحی - کد پستی : 99581 - 81486
    تلفن : 34494691 -031          نمابر: 34494695 -031
    آدرس دفتر قم :خیابان شهدا(صفائیه)- کوی ممتاز- کوچۀ شماره 1(لسانی)- انتهای بن‌بست- پلاک 41
    تلفن 37743595-025 کدپستی 3715617365